Publicerad av Gösta Hartzell den maj 08, 2019
 
 
Årets Ebreliusstipendiat blev den skönsjungande sopranen Elin Eriksson.
 
 
 
 
Vi samlades i den vackra Liljeforssalen på Malmö Musikhögskola. På slaget 18:00 steg vår president Dragan Buvac fram och hälsade oss välkomna till årets festligaste möte.
Samtidigt bjöd han stipendiaten Elin Eriksson att komma fram på scenen.
 
Elin växte upp i Lund och länge har musiken varit en stor del av hennes liv. På gymnasiet gick hon på Lars-Erik Larssongymnasiet i Lund med mycket sång.  Utbildningen fortsatte med studier i klassisk sång under två år vid S.t Sigfrids folkhögskola nära Växjö. Sedan hoppade Elin in på en helt annorlunda utbildning hemma i Lund med följd en examen som logoped. På nytt drogs hon till sången och hon sökte och kom in på på Musikhögskolan i  Piteå 2017. Året därpå kom hon in på kandidatprogrammet i klassisk sång vid Musikhögskolan i Malmö. Hon räknar med att avlägga examen där våren 2020.
 

 
Elin bjöd oss nu på en strålade konsert med väl utvalda sångstycken . Hon visade med stor elegans sitt rika repertoar utan den minsta miss ens i de allra högsta tonerna. Vi fick oss till del en utsökt blandning av vackra sånger. Hon inledde med R. Schumanns "Widmung ur  Myrten, op. 25". Det var nog inte bara på författaren som håret på underarmarna reste sig redan nu. Som en röd tråd genom konserten gick kärleken. Jag vill nämna några ytterligare sångstycken Gunnar De Frumeries "Det är vackrast när det skymmer" med text av Per Lagerqvist samt "Sure on this shining night, op 13" av S. Barber
 
 
För en lyckad konsert krävs också en duktig ackompanjatör. Elin tackade Conny Antonov för detta. Det var tionde året i rad som han trakterade  flygeln med elegans.
 
Konserten avslutades med två verkliga paradnummer "O mio bambino Caro" ur Gianni Schicchi av Giacomo Puccini och  " Il bacio" (Kyssen) av L.  Arditi, Efter långvariga. välförtjänta applåder steg åter president Dragan fram och tackade Elin och Conny för en strålande konsert. Han läste också upp styrelsens motivering till att Elin tilldelats stipendiet:
 
Elins ambitiösa och gedigna arbete med sin vokala utveckling fördjupar hennes mycket personliga och konstärliga gestaltning i ord och ton.
 
Elin är en värdig mottagare av 2019 års Ebreliusstipendium.
 
Dragan överlämnade stipendiet till Elin och blommor till såväl Elin som Conny.
 

 
Nu följde ett överraskningsnummer som Elin och Conny bjöd på "Summertime" av George Gershwin. Ännu en höjdpunkt i kvällens konsert.
 
Efter förflyttning till Restaurang Gamla Brogatan bjöds vi på en måltid ,värdig den strålande konsert vi fått avnjuta. Den bestod av årets möraste kalvstek med goda tillbehör  samt kaffe och en urgod chokladdessert. Lägg därtill en lyckad och trevlig samvaro.
 
Ebreliusstiftelsens vice ordförande Jacob Fax framförde ett varmt tack för den vavra konsrten och lyckönskningar till Elin. Han konstaterade också att styrelsen  verkligen lyckats i sitt val av stipendiat.
 
Detta blev en kväll som vi länge skall minnas.