JULKLAPPAR TILL HEMLÖSA/BEHÖVANDE BARN

Sedan julen 2010 samlas det in pengar vid klubbens julmöte för inköp av julklappar till hemlösa.

Idén om att dela ut julklappar till hemlösa barn i Malmö började 2010 när vi satt och avnjöt en härlig Jullunch med Malmö-Limhamn Rotaryklubb. Min far besökte klubben och jag reflekterade över sittande i goda kamraters anda att vi var alla så lyckligt lottade trots allt. Jag visste att det fanns ett antal hemlösa barn nu i Malmö precis som det funnits behov i New York när jag bodde där. Därför frågade jag klubbens president om vi kunde göra en insamling som skulle gå till julklappar för hemlösa barn och det gick bra. Min fars hatt fick bli en insamlingsskål. Min största stöttepelare och hjälp har varit Kim Hall, klubbens tidigare PR-ansvarig, och min dotter Alexandra.

De första åren åkte min dotter och jag ut till Ikea för att köpte mjukisdjur åt de hemlösa barnen, då jag visste att Ikea matchade del av insamlingen med pengar till UNICEF. Vi valde mjukisdjur eftersom barnen var i 0-16 års åldern och kunde inte ha allt för stora leksaker.
– Mjukisdjuren kan bli en bästa kompis. Den som man kan anförtro det bästa och värsta som hänt och som alltid förstår en, säger Alexandra.
Avgjort, Malmö-Limhamn Rotaryklubb skulle ge en bästa kompis. Insamlingen gav så stora summor att det blev både 1 och 2 Ikea-kassar fulla med mjukisdjur som nu skulle slås in och skrivas en liten rad på. En viktig tanke är att julen handlar om att ge, inte bara få.

Alexandra och jag satt och slog in julklappar i flera dagar, det första året. Året efter, arrangerade vi en trevlig kväll för de medlemmar som ville vara med att slå in paketen. Kim Hall, Anne-Christine och jag har sedan dess engagerat oss i denna form av välgörande gärning. Ett år när jag befann mig i USA tog Kim och Anne-Christine över insamlingen, köpte julklappar och överlämnade dem till ett hem för hemlösa i Malmö. När en elvaårig flicka kom in i samlingsrummet och såg alla julklapparna under julgranen, sa Anne-Christine:
– En av julklapparna är till dig, sade Anne-Christine varpå flickan gapade och log med hela ansiktet.
– Till mig! säger flickan och kunde knappast tro sina ögon.
Detta är ett av många härliga ögonblick som denna insats har bidragit med.
År 2014 blev det en härlig stämning på jullunchen när klubbmedlemmar som ville var med slog in julklapparna. Det blev som en Tomteverkstad där alla, både rotarymedlemmar och respektive, hjälptes åt och det var ju tur, eftersom vi hade fyra Ikea-kassar fulla med paket! Dessutom firade vi att Malmö-Limhamn Rotaryklubb detta år även fått ett fint pris i "Story telling" tävlingen, som arrangerades av Rotarydistriktet 2390.

Klubbmedlemmar med respektive och barn hjälpte sedan till med att avlämna de nästan 100 julklappar innehållande hemmalagat julgodis, leksaker, mjukisdjur och biobiljetter som SF biograf på Storgatan i Malmö matchat med en "kompisbiljett" för varje biobiljett vi köpt.

Julklapparna var fint inslagna med papper och band och personligt skrivna rader med hälsning från Malmö-Limhamn Rotaryklubb samt ett kort som beskriver vad Rotary är. På julklapparna stod dessa rader "Med denna lilla klapp hoppas vi att du får en riktigt fin vän. Du är en riktig hjälte och vi beundrar dig. Snart är denna situation bara ett minne blott och ett kort ögonblick i ditt liv och allt blir bra igen. Vi önskar dig en riktigt God Jul och ett gott nytt år. Vänligen Rotary Malmö Limhamn".

Vissa år har vi valt att ge julklappar till ett boende för hemlösa barn och familjer, men 2015 valde vi att Skåne Stadsmission och Maria kyrkan som skulle få mottaga julklapparna som de själv önskat. Vi blev särskilt varmt välkomna och uppskattade av Cecilia Bruhn på Skånes Stadsmission som också besökte vår rotaryklubb för att berättar om sitt arbete samma år.

Till ännu mer glädje blev det när projektet vid distriktskonferensen 2014 för Rotarydistrikt 2390´belönades med en check på 5 000 kronor i distriktets tävling "Story telling".

Inget barn skall behöva stå utan julklapp på julafton!

Katarina Wikström