Publicerad av Katarina Wikström den 29 Dec 2019
29 december 2019
 
Sedan julen 2010 samlas det in pengar vid klubbens julmöte för inköp av julklappar till barn som inte har det lika bra som vi själva är vana vid.
 
Projektet initiativtagare och eldsjälar Alexandra och Katarina Wikström.
 
 

Hur projektet startade

Idén om att dela ut julklappar till barn som lever under tuffa förhållanden i Malmö började 2010 när vi satt och avnjöt en härlig Jullunch med Malmö-Limhamn Rotaryklubb. Min far besökte klubben och jag reflekterade över sittande i goda kamraters anda att vi var alla så lyckligt lottade trots allt. Jag visste att det fanns ett antal hemlösa barn nu i Malmö precis som det funnits behov i New York när jag bodde där. Därför frågade jag klubbens president om vi kunde göra en insamling som skulle gå till julklappar för hemlösa barn och det gick bra. Min fars hatt fick bli en insamlingsskål. Min största stöttepelare och hjälp har varit Kim Hall, klubbens tidigare PR-ansvarig, och min dotter Alexandra.
 

Vad vi gjort under åren

Julklappsutdelning

De första åren åkte min dotter och jag ut till Ikea för att köpte mjukisdjur åt barnen, då jag visste att Ikea matchade del av insamlingen med pengar till UNICEF. Vi valde mjukisdjur eftersom barnen var i 0-16 års åldern och kunde inte ha allt för stora leksaker. 
– Mjukisdjuren kan bli en bästa kompis. Den som man kan anförtro det bästa och värsta som hänt och som alltid förstår en, säger Alexandra. 
Avgjort, Malmö-Limhamn Rotaryklubb skulle ge en bästa kompis. Insamlingen gav så stora summor att det blev både 1 och 2 Ikea-kassar fulla med mjukisdjur som nu skulle slås in och skrivas en liten rad på. En viktig tanke är att julen handlar om att ge, inte bara få.
 

 
Alexandra och jag satt och slog in julklappar i flera dagar, det första året. Året efter, arrangerade vi en trevlig kväll för de medlemmar som kunde vara med att slå in paketen. Kim Hall, Anne-Christine och jag har sedan dess engagerat oss i denna form av välgörande gärning. Ett år när jag befann mig i USA tog Kim och Anne-Christine över insamlingen, köpte julklappar och överlämnade dem till ett hem för hemlösa i Malmö. När en elvaårig flicka kom in i samlingsrummet och såg alla julklapparna under julgranen, sa Anne-Christine:
"En av julklapparna är till dig" varpå flickan gapade och log med hela ansiktet. 
"Till mig!" säger flickan och kunde knappast tro sina ögon. 
Detta är ett av många härliga ögonblick som denna insats har bidragit med. 
 
År 2014 blev det en härlig stämning på jullunchen när klubbmedlemmar som ville var med slog in julklapparna. Det blev som en Tomteverkstad där alla, både rotarymedlemmar och respektive, hjälptes åt och det var ju tur, eftersom vi hade fyra Ikea-kassar fulla med paket! Dessutom firade vi att Malmö-Limhamn Rotaryklubb detta år även fått ett fint pris i "Story telling" tävlingen, som arrangerades av Rotarydistriktet 2390.
 
Både klubbmedlemmar och respektive hjälper till med
julklappsinslagningen.

 
Klubbmedlemmar med respektive och barn hjälpte sedan till med att avlämna de nästan 100 julklappar innehållande hemmalagat julgodis, leksaker, mjukisdjur och biobiljetter som SF biograf på Storgatan i Malmö matchat med en "kompisbiljett" för varje biobiljett vi köpt.
 
Jacob Faxe och Katarina handlar julklappar.

Julklapparna var fint inslagna med papper och band och personligt skrivna rader med hälsning från Malmö-Limhamn Rotaryklubb samt ett kort som beskriver vad Rotary är. På julklapparna stod dessa rader "Med denna lilla klapp hoppas vi att du får en riktigt fin vän. Du är en riktig hjälte och vi beundrar dig. Snart är denna situation bara ett minne blott och ett kort ögonblick i ditt liv och allt blir bra igen. Vi önskar dig en riktigt God Jul och ett gott nytt år. Vänligen Rotary Malmö Limhamn". 
 
Vissa år har vi valt att ge julklappar till ett boende för hemlösa barn och familjer, men 2015 valde vi att Skåne Stadsmission och Maria kyrkan som skulle få mottaga julklapparna som de själv önskat. Vi blev särskilt varmt välkomna och uppskattade av Cecilia Bruhn på Skånes Stadsmission som också besökte vår rotaryklubb för att berättar om sitt arbete samma år.

Till ännu mer glädje blev det när projektet vid distriktskonferensen 2014 för Rotarydistrikt 2390 belönades med en check på 5 000 kronor i distriktets tävling "Story telling".

 
Katarina tar emot "Story telling" priset vid distriktskonferensen 2014.
 
Inget barn skall behöva stå utan julklapp på julafton! 
 
/ Katarina Wikström
 

Insamlingar och donationer till fritidsverksamheten Gnista

Hösten 2019 valde klubben att stödja fritidsverksamheten Gnista. Gnistan är en mötesplats för barn och ungdomar i åldrarna 6-14 år. Här anordnas läxhjälp, bakning, kreativt skapande och en mängd olika aktiviteter med utomhuspedagogisk profil. Läs gärna Gnistans verksamhetsberättelse från 2019 på documents/sv-se/49e7b3a5-7982-4f37-a11a-d117cb4eb43b/1. En helt underbar verksamhet som drivs av den fantastiske Safija.
 
Vi gjorde också lite annorlund 2019 och istället för att "bara" ge julklappar också köpte julmat till Gnistans egna julfest. Vi köpte allt man kan tänka sig till traditionell svensk julfest.
 
Katarina och president Charlotte Hoff inhandlar julklappar på Ikea som
sedan levererades till Gnistans lokaler.
 
 
Markus Wejrot tillsammans med Katarina som inhandlat all mat man kan
tänka sig till en traditionell jullunch som sedan på överlämnades Gnistan.
Till vänster ser ni också ett av barnen på Gnistan som var med och tog emot oss.
 
Den 5 februari i början av nästa år 2020 besökte Safija, verksamhetsledare och eldsjälen bakom Föreningen Gnistan oss och berättade om verksamheten. Ett mycket gripande framförande.
 
President för klubben 2019/2020 Charlotte Hoff tillsammans med Safija efter
hennes gripande program på vårt klubbenmöte.
 
Verksamheten som bedrivs på Gnistan är så behjärtansvärd att det inte var någon tvekan om att vi även valde att stötta verksamheten även 2020. 2020 har för Gnistan varit ett katastrofalt år med Covid-19. Gnistan har inte kunnat hålla öppet under hösten och barnen som brukar vara där är i stort behov av mat. I många fall har Gnistan varit enda tillfället för barnen att äta sig mätta. Verksamheten skall öppnas igen i början av 2021. Vi håller alla tummarna för att det är möjligt.
Klubben beslutade att donera pengar i till verksamhetens matkonto. Något som Safija själv önskat. Det beslutades att donera totalt 8 000 kronor vilket är mer än vanligt på grund av den tuffa sitiuationen. Desssa pengar utbetalas 2000 kr åt gången under de första 4 månaderna av 2021. Katarina och Markus träffade Safija på ett coronasäkert sätt i början av januari för att överlämna en symbolisk check.
 
Donationen till Gnistan i form en symbolisk check. 
 
 
Markus, Safija, Aleandra och Katarina tillsammans för att överlämna
checken på 8 000 kronor till Safija och Gnistan.
 
 
God Jul önskar Malmö-Limhamn Rotaryklubb.