Publicerad av Gösta Hartzell den 29 May 2019
 
I strålande sol och på krokiga och böljande småvägar på Västerlen letade vi oss fram till veckans mötesplats; Grönby Gårdscharkuteri strax norr om Anderslöv.
 
 
Vi var 19 personer som togs emot av charkuterist- och krögarparet Camilla och Viktor Waldenström. Till alla kommit minglade vi i den rymliga affärs-, köks- och serveringslokalen.

Särskilt roligt var det att vår trevlige honorär-medlem Curt Lindell hade tagit sig hit från Smygehuk.
 

Vi slog oss ner vid två långbord.
 
 
 
 
Vi serverades entrétallriken med sju olika sorters charkuterier. Det var spickekorv, prosciutto. coppa och salami mm. Till det serverades hembakat bröd med nykärnat smör. Allt ytterst välsmakande. Nu var det tid för huvudrätten: BBQ oxbringa, blomkålspuré, sommargrönsaker med  egna såser. Här fick våra smaklökar något att smaka på som nog inte kan överträffas på att bra tag.
 


Vid kaffet berättade Viktor om varför de på äldre dagar etablerat sig här en bit från allfartsvägarna. Viktors farfarsfar hade samma namn som Viktor. Han var stationsinspektor på järnvägen Malmö -Ystad. Detta drog dem till det här området i Skåne. Bägge hade ett förflutet i Malmö, Camilla som journalist på Sydsvenskan och Viktor som krögare på O´Yes i Malmö. Efter flera år utomlands och 18 år på restauranger i Stockholm tyckte de att det var tid för något nytt. Man flyttade för tre år sedan till det ställe som vi nu var på.
 
Här sysslar man med att tillverka charkuterier av högsta kvalité helt hantverksmässigt. Man lufttorkar och röker kött från grisar, lamm, nötkreatur och även vilt. Några onaturliga tillsatser används inte. Allt efter egna recept. Viktor berättade också om hur lufttorkningen går till och hur viktigt det är att djuren får en naturlig och skön uppväxt. Det påverkar kvalitén väsentligt. De grisar man använder är Linderödsgrisar som växer upp på Söderåsen. Lammen har man i hagar i anslutning den egna gården.
 

 
Camilla svarar bl a för fermentering av grönsaker och drycker.

Mötet avslutades med en varm applåd som tack till dem bägge. Efter uppbrottet blev det en rejäl kö vid försäljningsdisken för inköp av goda varor.
 
P.S. Enligt Lennart Håkansson lär Victor vara den förste som fick Svenska Gastronomiska Akademins pris.